Рюте и Нехамер твърдо против разширяването на Шенген Спорове в ЕС

...
Рюте и Нехамер твърдо против разширяването на Шенген Спорове в ЕС
Коментари Харесай

Спор в ЕС трябва ли да се дадат пари за българо-турската граница

Рюте и Нехамер твърдо против разширяването на Шенген
Спорове в Европейски Съюз провокира финансирането на оградата по българо-турската граница. На среща на министрите на вътрешните работи на страните членки еврокомисарят Илва Йохансон разгласи, че в случай че Брюксел харчи пари за стени и огради, няма да има пари за други неща. Преди нея нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург разяснява, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради. В понеделник по време на визитата си в България и австрийският канцлер Карл Нехамер също се застъпи за тази концепция.

“Имаме голямо нарастване на незаконните мигранти. Имаме доста дребен % връщания и съгласно мен можем да реализираме забележителен прогрес по този въпрос ”, сподели още еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

На другия полюс обаче се изрече председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

“Трябва да бъдат ориентирани средства от Европейски Съюз за подсилване на положението на границите. Българо-турската граница би трябвало да бъде приоритет в укрепването на основните външни граници на Европейски Съюз посредством целеви ограничения, които да бъдат открити и за други заинтригувани страни членки ”, се споделя в писмо на Фон дер Лайен до евролидерите. Тя разяснява, че ограниченията включват разполагане на чиновници на Фронтекс и съоръжение, активизиране на европейски фондове в поддръжка на усилването на граничните потенциал и инфраструктура на страните от Европейски Съюз, средства за наблюдаване и двустранно финансиране, в това число посредством доброволни механизми за взаимност.

“Миграцията е предизвикателство, на което би трябвало да дадем европейски отговор ”, написа Фон дер Лайен. Шефката на Европейска комисия предлага страните от Европейски Съюз взаимно да признават решенията за връщане на мигрантите, които нямат съображение да останат в Европа.

В четвъртък Карл Нехамер се срещна във Виена с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Двамата водачи, които се оповестиха срещу участието на България в Шенген, разискали тематиката за миграцията.

“Единни сме в нашата опозиция против разширението на Шенген сега ”, съобщи австрийският канцлер. Той е подчертал още веднъж настояването за финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз за България и Гърция за защита на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

“Не е вярно България да бъде оставена сама с разноските. Това не е идеологически метод, а прагматичен. Трябва да бъдем гъвкави и изобретателни. Също по този начин е належащо финансиране за техническо съоръжение, за личен състав и за дронове. От основно значение е страни като България и Румъния да получат поддръжка. Една ограда, която не се следи, не е преграда ”, счита Нехамер.

Според Рюте обаче на Европейската комисия не би трябвало да ѝ се споделя какво да финансира.

“Ако желаеме Европейски Съюз да остане несъмнено леговище за бежанците, би трябвало да подсигуряваме, че броят им е управляем ”, съобщи нидерландският министър председател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР